fbpx

Ahogyan már biztosan hallottál róla, a kormány 2020.03.19-től elrendelt szinte minden banki hitelre vonatkozó törlesztési haladékot (47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet), más néven törlesztési moratóriumot. Összegyűjtöttem az összes fontos információt.

A moratórium lényege

 • Fizetési haladékot kaptak törlesztési kötelezettségükre a magánszemélyek, valamint a kis- és középvállalkozások is 2020.12.31-ig.
 • A moratórium lejárati időpontját később még módosíthatja a kormány.
 • A moratórium automatikusan mindenkinél életbe lép, de ki lehet belőle lépni, ha valaki szeretne, sőt kilépés után újra igénybe lehet venni és ezt akár többször is megismételni.
 • A törlesztőrészlet nem változhat a moratórium igénybevétele miatt később sem. Természetesen esetleges kamatváltozás következtében viszont igen, de ennek nincs köze a moratóriumhoz.
 • Az elmaradt kamatokat később meg kell fizetni a bank felé, emiatt nőni fog a futamidő.
 • A törlesztési haladék a 2020.03.18-án fennálló (vagyis addig folyósított) kölcsönökre érvényes, tehát nem a szerződéskötés számít, hanem a folyósítás időpontja.

Mi lesz az elmaradt kamatokkal?

A moratórium semmiképpen nem jelenhet bármilyen tartozás-, kamat- vagy díjelengedést (kivéve babaváró hitelnél, lásd. lejjebb), csupán a beszedés időpontja tolódik. A durván kilenc hónap alatt felhalmozódó kamatokat utólag ki kell fizetni a tőketartozástól függetlenül.

“A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.”

62/2020. (III. 24.) KORM. RENDELET 2. § (2)

A rendelet értelmében a felhalmozott kamatokat a moratórium lejártakor nem adják hozzá az aktuális tartozáshoz. Ez jó hír az ügyfeleknek, mert így a meg nem fizetett kamat tovább nem kamatozik, tehát nem érvényesül a kamatos kamat elve.

Hogyan alakul a törlesztőrészlet?

A törlesztőrészlet nem emelkedhet (a moratórium miatt nem, de egyéb okból lehetséges emelkedés), viszont később ki kell fizetni a felhalmozott tartozást. Ebből az következik, hogy a futamidő meg fog hosszabbodni.

moratorium-törlesztő

Az új – de a korábbival megegyező összegű – havi törlesztőrészlet az alábbi két tétel összege lesz: a felgyűlt kamat egyenletesen szétosztva a hátralévő futamidőre, illetve a hiteltörlesztés folytatása miatti törlesztőrészlet. Utóbbit onnan folytatjuk, ahol abbahagytuk, csupán kevesebbet fordíthatunk rá havonta (ezért nő futamidő), mert bele kell még férnie a havi ráfordításba az elmaradt kamattörlesztésnek is.

Milyen hitelekre vonatkozik?

 • lakás-, és szabad felhasználású jelzáloghitelekre
 • személyi kölcsönökre
 • diákhitelekre
 • folyószámla hitelkeretekre
 • hitelkártyákra
 • pénzügyi lízingszerződésekre
 • a kis- és középvállalkozóknak nyújtott piaci és államilag támogatott hitelekre
 • babaváró hitelekre

A babaváró hiteleknél nem kell megfizetni a moratórium időszaka alatt felmerülő állami kezességvállalási díjat. Ezen díj egyébként minden évfordulón fennálló tartozás 0,5%-a, hónapokra lebontva. (Például az első évben 10.000.000 hitelösszeg esetén 4.167 Ft/hó összeget jelent.)

“A babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet szerint folyósított kölcsön alapján fizetendő kezességvállalási díj az 47/2020.(III. 18.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése szerinti fizetési moratórium fennállásának időtartama alatt elengedésre kerül.”

62/2020. (III. 24.) KORM. RENDELET 3. §

Ez szintén nagyon jó hír az ügyfeleknek, ez esetben az elmaradt díj nem is halmozódik, amit így utólag sem kell megfizetni. Már csak ezért is megéri a babaváró hitel esetén benne maradni a moratóriumban, de a törlesztő miatt sem kérdés. Erről bővebben itt írtam.

Tennivalók

Annak, aki szeretne élni a törlesztés halasztásával, nem kell tennie semmit. A bank automatikusan le fogja állítani a törlesztő beszedését, ha pedig 2020.03.18 után mégis levonták a törlesztőt, azt vagy már visszautalták a számládra, vagy vissza fogja utalni.

Aki folytatni szeretné a törlesztést, annak jeleznie kell ezt a bank felé. Minden bank biztosít ehhez egy vagy több elektronikus csatornát. Itt összegyűjtöttem, hogy melyik banknál hogyan lehet ezt megtenni.

A legtöbb bank még nem nyilatkozott, hogy hogyan lehet kilépni a moratóriumból.Az alábbiaknál azonban már lehetséges…

Közzétette: Hiteles Válasz – 2020. március 24., kedd

Mennyit nyerek vagy bukok a moratóriummal?

Nagyon sok kérdést kaptam ezzel kapcsolatban még az után is, hogy több hírportál írt erről. Hasonlóak a vélemények, de azért készítettem egy kalkulátort is hozzá. Ennek a kérdésnek egyébként külön bejegyzést szenteltem, érdemes elolvasnod azt is.